עירוב במקום שיש תושבים חילונים / גויים

שאלה:

כיצד אפשר לסמוך על העירוב בשבת גם לדעת הפוסקים שאין בזמנינו רה"ר דאוריתא ,הרי מ"מ העירוב נעשה לתועלת שומרי המצוות כדי שיוכלו לטלטל ואם ישנם בתחום העירוב יהודים לצערינו שאינם מעוניינים בעירוב ולהשתתף בו וכבר היו מעשים שהם אף חיבלו וניתקו את העירוב בשכונות מסוימות, או נכרים שגרים בתוככי ובשכונות בתוך העיר ,א"כ איך מועיל העירוב?

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את שאלתך לשנים:

מה שאתה חושש שמא העירוב נותק, אכן זו שאלה חשובה, ובמקומות שזה פועל נכון עוברים כל שבוע שבועיים על כל התוואי לבדוק שהכל שלם. זה אגב לא רק בגלל מקרי חבלה אלא גם פגעי מזג האויר וכדומה.

בנוגע לעצם זה שיש אנשים שאינם מודים בעירוב, ידוע מה שנהגו לקנות את הרשות משר העיר, בזמנינו זה יכול להיות עיריה או משטרה שיש להם רשות להגיע לכל דירה בעיר ולבצע בה פעולות, וסומכים שדי בכך כדי שיחשב שיש אחיזה בכל העיר. נכון הדבר שבמקום שכולם חרדים העירוב הרבה יותר מהודר.