פתיחת דלת לרכב שגרמה לנזק לרכב צמוד

שאלה:

שלום וברכה,

הייתי בחניה ופתחתי מעט את הדלת על מנת לנשום אויר.
רוח נשבה בחזקה (זה היה בחוף הים) וגרמה לפתיחה חזקה של הדלת ופגעה ברכב שחנה לידי וגרמה לשריטה של כסנטימטר.
מה הדין?

שאלה שניה קורה שילדים פותחים דלתות רכב בחזקה וגורמים לפגיעה ברכבים שחונים ליד – מה הדין? שריטות בלבד.

ומה הדין במקרה של התעקמות פח ?

בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

פתח דלת של רכב והזיק רכב צמוד, חייבם לשלם על נזקי הרכב הצמוד, בין אם הנזק נעשה בידיו בין אם נעשה על ידי הולכת הרוח.

קטן שפתח דלת של רכב והזיק רכב צמוד יש מחלוקת ראשונים האם חייב בעל הרכב על מעשיו של הקטן.

על נזקי שריטות ונזקי פחחות של רכב, יש לדון כל נזק לגופו – אם הרכב חדש ומקובל להוציא הוצאה כדי לתקן את השריטות או הפחחות, חייב המזיק לשלם תשלום של תיקון. אם הרכב ישן והנזק לא משמעותי ולא מקובל להוציא הוצאה גדולה על רכב ישן, אין המזיק חייב לשלם תשלום של תיקון, ועליו לשלם תשלום של ירידת ערך. ואם גם לא ירד ערכו של הרכב – פטור המזיק.

בהצלחה.

מקורות:

פתח דלת ופגע ברכב שחונה בצידו, חייב הפותח, אולם הסוג החיוב משתנה בהתאם למקרים: אם בעודו מחזיק בדלת נתקעה הדלת ברכב נסמוך, דינו של הפותח כאדם המזיק. ואם עזב את הדלת והרוח המשיכה את הדלת, נדון הפותח כמזיק על ידי אש. ולמרות שמדובר ברוח חזקה ואינה מצויה, סובר החזו"א (ב"ק סימן ב אות ב ד"ה והנה) שאם הרוח שאינה מצויה נשבה שהדליק חייב המזיק.

בילד שפתח את הדלת והזיק את הרכב הסמוך, לפי חלק מהראשונים יש לחייב את בעל הרכב על פעולת הקטן. שכאשר החנה את הרכב צמוד לרכב אחר, ויש שם קטן שאמור לפתוח את הדלת, והנזק מצוי ושכיח יש לחייב את בעל הרכב מדין אש, כיון שהכח של הקטן מעורב הוא הכח אחר שמעורב בנזק. אלא שדבר זה תלוי במחלוקת ראשונים האם כח של קטן נדון ככח אחר מעורב בו ראה כאן

לגבי חיוב התשלום בשריטות ונזקי פחחות, אם מדובר ברכב ישן שלא מקובל להוציא הוצאה גדולה כדי לתקן, אין המזיק חייב לשלם תשלום של תיקון. ועליו לשלם ירידת ערך בלבד. ואם מדובר בנזק שמקובל לתקן – מכה חזקה ברכב ישן, או מכה קלה ברכב חדש, חייב המזיק לשלם דמי תיקון, כן מבואר בחזו"א ב"ק סימן ו אות ג.