פיקוח נפש חובה או רשות

שאלה:

כל מקום שהותר לחלל שבת עבור פיקוח נפש, זה אומר שהפעולה היא מחוייבת? למשל בעל שהותר לו לנסוע עם אשתו לבית חולים בשבת עם אשתו. האם זה אומר שהוא מחוייב בזה, למשל חייב להוציא ממון בשביל לנסוע עם אשתו?
וכעי"ז עוד דוגמאות. מן הסתם אני מניח שמותר לאדם לחלל שבת כדי להימנע מניתוח [גם ניתוח יחסית קל, מן הסתם מותר לחלל שבת כדי להימנע ממנו כי אחרי הכל נכנסים לסכנה (אם אני טועה אשמח לתיקון)] ומצד שני האם חובה לבן אדם להוציא כסף רב כדי להימנע מניתוח?

תשובה:

חשבתי הרבה על שאלתך, הפכתי בדעתי ונראה לי פשוט, שהכלל הוא כזה: ברור שפיקוח נפש זו חובה גמורה ולא רשות, זה דבר שאינו צריך ראיה, אלא שההחלטה מה לעשות משום פיקוח נפש, תלויה ברגילות בני אדם, בתחושה של כל אחד, אא"כ כמובן מדובר בדברים ברורים שאין בהם ספק. לכן יכולה בהחלט להווצר סיטואציה מוזרה, בה מותר לבעל לוות את אשתו לבית חולים כדי ליישב דעתה, אבל הוא לא חייב לשכור לה רופא מילד ב10,000 ש"ח אף שזה יישב דעתה הרבה יותר… כי כך מנהג הבריות להתנהג בלידה, שמיישבים דעתה על ידי ליווי ולא משקיעים בזה כסף… לכן זה ענין מאוד אישי המסור ללב.