הזיק מראה שבורה

שאלה:

פועל של דייר בבניין שבר חלק ממראה בלובי הבניין, ובגלל זה הדייר התבקש לשלם (או לדאוג לתשלום של המראה,) חודשיים אחד כך עוד לפני שהדייר הראשון הספיק לדאוג לתשלום פועל של דייר אחר בבניין שבר חלק אחר באותה מראה, על מי חל החיוב?

תשובה

שלום וברכה,

אני מבין שהמראה הייתה אמורה להיזרק ולהביא אחרת תחתיה, ואם כן המזיק השני פטור מתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

מזיק שהזיק ואח"כ הגיע מזיק שני והוסיף על הנזק, הראשון חייב לשלם את הנזק שעשה והשני חייב לשלם את החלק שהוסיף לנזק. אבל אם הנזק של הראשון עשה נזק מוחלט, כמו במראה שלא ניתן לתקן, אלא צריך לזרוק אותה ולקנות מראה חדשה, הרי שהשני הזיק מראה שאין בה שימוש – ופטור. וכמבואר בגמרא ב"ק יז, ב גבי זרק כלי מראש הגג ובא אחר ושברו במקל, שאם אנו מחשיבים את הכלי שבור מעת זריקתו, השני פטור, משום שהזיק כלי שבור, וכלומר הכלי שניזוק על ידו היה כלי שכבר התחייב עליו השוברו לבעליו את דמי הנזק והוא כבר אין בו לבעליו את תביעת נזקו וממילא אי אפשר להתחייב על הזקו וגם הוא כבר נחשב שבור לגמרי ולא נחשב ככלי. וכך גם במראה שבורה שעומדת לזריקה, הרי שהשני הזיק דבר שבור שלא נחשב בכלל ככלי וממילא אין עליו חובת תשלומים.