שינוי החלטה בעסקה

שאלה:

בס"ד
שלום עליכם כבוד הרבנים שליט"א
ברצוני לברר אם מישהו אמר לדוגמה למוסך מסוים שיקח את הרכב במחיר מסוים ואז גילה שמדובר בהפסד גדול וזה נעשה מחוסר ידיעה
הייתה הסכמה בעל פה ללא חוזה/לחיצת יד וכו'
האם במקרה דנן יש את העניין של מי שאינו עומד בדיבורו?
או שזה לא קניין ואין חשש?
אשמח לפירוט ומקורות
תודה רבה לכם וכל הישועות.

תשובה:

שלום וברכה,

אם אמר לחברו בצורה מוחלטת שיקנה ממנו את הרכב. או מוכר אמר בצורה החלטית שימכור את הרכב ללקוח מסוים, ולא נעשה קניין בין השניים, ולא היה נתינת כסף, יש לקיים את ההבטחה מדין 'מחוסרי אמנה'. אולם במחוסרי אמנה אם התברר לו שבמקום אחר יותר זול או שיש רכב במקום אחר ברמה גבוהה יותר, יכול לבטל את דיבורו ולקנות את הרכב במקום אחר. אך ראוי להחמיר גם בזה.

אם התברר שבקנייה עכשיו יש הפסד גדול, ודאי שיכול לחזור מדיבורו, ומסתבר שגם מדת חסידות אין כאן.

בהצלחה.

מקורות:

מקורות בהרחבה על דיני מחוסרי אמנה – ראה כאן.