מי שלא אמר שבר בשם אומרו – גונב דעת הבריות?

שאלה:

שלום וברכה,
רציתי לשאול האם כשלא אמרתי דבר בשם אומרו אלא בלא להזכיר דבר כאילו דברי הם, ובלא להגיד אף 'שמעתי…' -האם עברתי על גניבת דעת?
וא"כ מה תיקוני (-ולחזור בי בפני השומעים איני יכול שכן חלקם אני אכן זוכר אבל אני חושש שיש עוד שאיני זוכר… על כן אשמח לתיקון שאינו כרוך בחזרה בפני השומעים)
והאם באופן כללי כשאני אומר רק 'שמעתי..' ולצערי איני זוכר שם הרב – הדבר מותר או שיש להימנע מלומר דברי תורה אלו?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

ישנם שני הלכות: גנבת דעת. שאומר דברים לציבור כאילו הוא חידש את הדברים, והציבור מחזיקים לו הערכה כאילו הוא אמר את הדברים.

לומר דבר בשם אומרו, שאדם שאומר חידוש או הלכה או רעיון נפלא ישנה מעלה שיאמר את הדברים בשם מי שאמר לו, וזה מעלה ולא איסור.

ולכן אם אמר חידוש שראה ואומר שראה או שמע, ולא אומר ממי שמע, אין איסור גנבת דעת, כיון שלא מחזיקים לו הערכה, אבל חסר את המעלה של האומר דבר בשם אומרו.

אם אומר דברים ולא מראה שהוא חידש, והציבור מבינים שלא הוא חידש את הדברים, אלא שמע, אין איסור של גנבת דעת.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה גבה לרב, אך מדומני שאכן נכשלתי בדבר זה ואיני בטוח אם הבינו שאין אלו דברי , על כן אשמח אם הרב ייעץ לי כיצד לעשות תשובה על הדבר