הגעלת כלים ללא רשות מההורים

שאלה:

האם מותר לי להגעיל את הכלים בבית שלי בלי רשות מההורים?
אם כן, אני צריך לשלם על הגז וכולי שהשתמשתי כדי להרתיח מים בסיר ולהגעיל את הכלים?

תשובה:

שלום וברכה,

אין שום קלקול לכלים שאתה מגעיל, ואדרבה אתה מכשיר ומזכה את ההורים שלך. ולכן מותר להגעיל את הכלים ללא ידיעתם.

אין איסור גזל בהשתמשות מים וגז, כיון שזה דבר מועט ואין מקפידים. ומה עוד שיש בזה דבר מצווה, ואם לא אסרו בפירוש יש לנו לומר שמסתמא נוח להם בכך.

בהצלחה.

מקורות:

מים זה דבר שאין מקפידים, ולכן מותר לקחת ללא רשות – שו"ע חו"מ סימן שנט.

בכל דבר מצווה כאשר לא אמר בפירוש לא נוח לו, אנו דנים שרוצה האדם בדבר. וראיה לכך מצאנו בקצות סימן כח ס"ק ד שאדם שפרע חוב ואח"כ טען שלא ידע שחיובו רק מדיני שמים ולא בידי אדם, אין זה פירען בטעות, כיון שנוח לו לצאת ידי שמים. וראייתו של הקצות מהגמרא בכתובות צא, ב שאדם שהיה חייב מנה ונפטר. והייתה שדה של חמישים, והיתומים גאלו את השדה מיד הבע"ח, ואז חזר המלווה וטרף את הקרקע שנית עבור יתירת החוב, ופסק אביי שהיות ובתשלום הראשון יש מצווה אומדים את דעתם שהיה נוח להם לפרוע את החוב של אביהם. עכ"ד. מבואר שכל דבר בו חיוב לצי"ש אם לא התנגד דנים שכך היא רצונו.