בדיקת חמץ בלי פתיתים

שאלה:

קצת דחוף…. אני צריך לעשות בדיקת חמץ בבית, אך אהיה שם לבד ולא אוכל להניח פתיתים. הבית כן עבר ניקיון די יסודי. השאלה אם אפשר לבדוק עם ברכה בכל זאת. יש לי אפשרות לשמוע הברכה מאחר, זה פתרון? [אני נמצא אצל הורי, יש להם בית גדול אז אבי מברך ובודק חלק ואז אני בודק בשבילו את שאר הבית. אז אולי הכי טוב שאכוון לצאת יד״ח ממנו ואז אסע לביתי לבדוק?] סליחה על האריכות רציתי שכל הפרטים יהיו ברורים…

תשובה:

שלום וברכה

אפשר לברך גם בלי הנחת פתיתים, העיקר להלכה שהברכה על עצם החיפוש גם אם לא מוצאים כלום, אמנם בזמנינו שעושים נקיון מאוד יסודי קודם עד שיש צד שהבית כבר בדוק, יש יותר ענין בזה, אבל ודאי לא לעיכובא, אם תוכל בנוחות מיד לבדוק בביתך כפי שהצעת זה ודאי טוב.

ראה מקורות דין זה בבית יוסף סי' תלב בשם הכלחבו וראה במהרי"ל שהביא המגן אברהם שם. וראה עוד הלכות חג בחג פרק ד סעי' ט כל השיטות.