בדיקת חמץ לאדם שמור כל ביתו לגוי לפני פסח

שאלה:

אני עוזב את הבית שלי שבוע לפני פסח ואז אני חייב בבדיקת הבית (בלי ברכה כמובן)בלילה לפני נסיעתי
היות שיש לי חמץ בבית ואני מוכר כל החמץ שיש לי בבית למה אני צריך לעשות בדיקה לפני יציאתי שבוודאי אמצא חמץ.
תודה מראש על התשובה

תשובה:

הבדיקה מיועדת לחמץ שאינו נמכר או מקומות שלא נמכרים. מה שאתה מוכר במכירת י"ג [!] כלומר שבהגיע זמן חיוב הבדיקה כבר יהיה הכל מכור, אינו מחייב אותך בבדיקה. לגבי מכירת י"ד שהיא המכירה הרגילה נחלקו הדעות, כיון שבהגיע זמן חיוב הבדיקה עדיין החמץ אינו מכור, לכן תקפיד למכור במכירת י"ג.

כמו כן, יש להשאיר איזה ארבע אמות שלא מכרת כדי לקיים חובת בדיקה, או שבמקום בו אתה נמצא תשתתף בבדיקה, משום שיש סוברים שהחיוב הוא חובת גברא ולא ניתן להפטר ממנו לגמרי על ידי מכירה לגוי.

מקורות:

ראה שו"ע סי' תלו סעי' ג ובמשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. 1
    אבי נהג למכור ביד. אני בודק רוב הבית . ומה שלא מוכר. אז מה המעלה במכירת יג. אינני מבין

    כולל מדפים במקפיא שחלקם אני מוכר.

    מוכרים כדי שלא יהיה חמץ או כדי לא להתחייב בבדיקה?

    3. אינני מבין למה מקרצפים במטבח קירות . או שזה לא ראוי למאכל מה שדבוק בקיר או שזה פרור שבטל. וודאי שמנתם על מכתב הגרחפ שיינברג על הלחץ המיותר בפסח

  2. המשנה ברורה בסוף סימן תלו מביא מחלוקת אם המכירה ביום י"ד מועילה כדי לפטור מבדיקת חמץ, כיון שבשעת חיוב הבדיקה הוא עדיין היה שלך. לכן, נכון שהמכירה במהותה בא לפטור אותך מבעיית החמץ ולא מהקושי לבדוק, אבל במכירת יום י"ג לכל הדעות גם לא צריך לבדוק את המקום המכור.
    מה שנהגו בקירצוף הקירות זה כל מיני חומרות שנשים קיבלו על עצמן, ואינו מן הדין, כמובן שבאיזור השיש זה יותר חשוב כי סיר חם יכול לגעת.