תפילה למלאכים

שאלה:

לאחרונה מופץ תפלה המיוחס לרבנו תם בה הוא פונה למלאכים בזה הלשון בְּבַקָּשָׁה מִכֶּם מִיכָאֵל וְגַבְרִיאֵל וּרְפָאֵל שֶׁתַּעַמְדוּ בִּתְפִלָּה בְּבַקָּשָׁה וּבְתַחֲנוּנִים לִפְנֵי מֶלֶך מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּך הוּא כו'.
האם אין בזה איסור לכאורה, ואולי אין התפילה אכן מרבנו תם.

תשובה:

שלום רב בנוגע לתפילה הפונה למלאכים שיעתירו בשבילנו לפני הקב"ה יש מחלוקת ידועה, בנוסח הסליחות של בני אשכנז מופיעה תפילה שפותחת "מכניסי רחמים הכניסו תפילותנו לפני בעל הרחמים, המהר"ל מפראג בספרו נתיבות עולם ובשו"ת חתם סופר או"ח סי' קסו כתבו שאין לומר תפילה זו, משום שאסור לפנות למלאכים כלל בתפילה, אולם רבים הקלו בזה, ואמרו שכיון שאין אנו פונים למלאכים שהם יסייעונו אלא רק שיתפללו עבורינו, אין חשש, כך כתבו שבלי הלקט שו"ת מהר"י ברונא סי' רעה, ובאלף המגן בתחילת הל' ראש השנה. מחלוקת זו אמורה גם לגבי הפיוט מידת הרחמים עלינו התגלגלי ולפני קונך תחינתנו הפילי. הלכה למעשה יש בכך מנהגים חלוקים והמיקל יש לו על מי לסמוך.