מוריד הטל במוסף בפסח כשמתפללים ביחידות מחמת הקורונה

שאלה:

מכיוון שהשנה לא נשמע את השמש מכריז על מוריד הטל בבתי כנסיות, האם נמתין עד תפילת מנחה להזכיר מוריד הטל (ולא נאמר מוריד הגשם לנוסח אשכנז)?

תשובה:

שלום וברכה כיון שגם עתה יש מנינים במרפסות ובחצרות ובמקומות שונים וכדומה, אם זה אכן קיים גם במקומכם, ניתן לסמוך להתפלל אחר שכבר התקיים מנין כזה באיזור מגוריך של חלק מבני קהילתך ולומר את ההזכרה גם במוסף, ראה שולחן ערוך (אורח חיים סי' קיד סעי' ב). במשנה ברורה שם מובא שבני הישובים שאין להם מנין בישוב נגררים אחרי העיר שיש בה מנין, וימתינו להתפלל מוסף עד סמוך לחצות, שאז בודאי כבר הכריז הש"ץ על אמירת מוריד הטל. ולכן במדינות שיש בהם איזורים שיש ריכוז יהודים שמסתבר שמקיימים מניני מרפסות וחצרות, אלא שבעירכם עקב המרחק הדבר לא מתאפשר, ניתן לסמוך על כך, וכאשר יודע שהם כבר הכריזו יכול להתפלל. אולם אם באיזור מגורכם ובמקומות הסמוכים לעיר מגורכם אין השנה מנינים כלל, כפי שמסתבר שבמדינות שבה ריכוז היהודים מרוחקים זה מזה, או שהוראות הסגר מחמירות מאד, ואין אפשרות לקיים מנין מרפסות חצירות וכדומה, נראה מסברא שאכן יש לומר רק במנחה, שכך אגב היה מנהג אשכנז הקדום לבני אשכנז, שרק הש"ץ היה אומר במוסף, ראה רמ"א (שם סעי' ג). אבל כדאי שתשאלו רב מקומי אצלכם במדינה שהנך מתגורר בה בארצות הברית, אני מניח שתהיה בזה הנחייה ממוקדת בהתאם למציאות בשטח. בשורות טובות.