התלכלכה ידו מתבשיל וטועם כדי לנקותה – האם מברך?

שאלה:

אם בזמן שאני מכין לעצמי כריך לדוגמא ומעט ממה שמרחתי בכריך נמרח לי על היד האם מותר לי לאכול את הממרח מהיד מבלי לברך כי אולי אין זה מספיק לברכה? או אחרת?

תשובה:

ברכה ראשונה מברכים אפילו על כל שהוא, זו הלכה פשוטה, אלא שאם אתה מתכוין רק לנקות את היד ולא להנאה אכילה, לכאורה אתה נכנס בזה למחלוקת הפוסקים לגבי מטעמת, אדם שטועם את התבשיל רק כדי לדעת אם הוא מתובל היטב ואינו רוצה לאכול, אבל למעשה הוא בולע, שנחלקו בזה בשולחן ערוך בסי' רי סעי' ב. העצה שנתן בזה בשו"ת אגרות משה ח"א סי' עט, לכוין שאתה רוצה גם ליהנות מן הטעם [ואף שבשער הציון שם נראה שהסתפק אם זה מועיל, הביא שם שהחיי אדם פשוט לו שמועיל ובאופן זה מברך, וכן עיקר].