יו״כ קטן וי״ג מידות במניין בחצר

שאלה:

בימים אלו שעושים מניינים בחצרות הבתים, האם אומרים בתחנון י״ג מידות אע״פ שזה לא בביכנ״ס ואין ס״ת? וכן מחר שרוצים לומר תפילת יו״כ קטן, האם אפשר לומר או שצריך ביכנ״ס וס״ת?

תשובה:

שלום וברכה בתחנון יש דין מיוחד שלא נופלים אפים אלא לפני השם, ולכן לא נופלים אפים אלא בבית כנסת שיש שם ספר תורה. י"ג מידות אינו קשור לתחנון, ויש דין שאין לאומרו אלא במנין ולכן כיון שיש עשרה ניתן לומר י"ג מידות והסליחות כולל הווידוי של יום כיפור קטן. וניתן לומר אף את המזמור של התחנון רחום וחנון, רק שיש לאורמו בלי נפילת אפים. כיון שאין שם ספר תורה, וכמבואר במשנה ברורה (סי' קלא ס"ק יא). בימים אלו חשוב להזכיר את דברי הקדמונים כי העיקר באמירת י"ג מידות אינו האמירה, אלא הקבלה שנקבל בלב ללכת בדרכיו של הקב"ה וכפי שפירט הרמ"ק בתומר דבורה פרק ראשון כיצד נלמד מכל אחד מהמידות הללו קיום בפועל כלפי חברנו הליכה במידותיו של הקדוש ברות הוא. ובכך מסבירים הראשית חכמה והשל"ה  את דברי הגמרא (ראש השנה דף יז עמוד ב) "יעשו לפני כסדר הזה", לא נאמר יאמרו לפני כסדר הזה, אלא יעשו, כלומר ינהגו בעצמם כלפי חבריהם במידות אלו, ואז יהיה שעת רצון. שיתקבלו התפילות.