להסמיך תפילת תשלומין לחובה / האזנה לקידוש

שלום הרב!!!
אשמח אם הרב יאיר עיני:
1.אדם שנאנס ולא התפלל מנחה קיי"ל דעושה ערבית 2, האם אפשר לעשות הפסקה של כמה שעות עד לעמידה הבאה כתשלומין כי אם אעשה אחד אחר השני ארגיש שתפילתי כמשוי או יש גם בזה דין זריזין מקדימין שיגבור?
2.לפי המקובלים יש בעיה לקרוא מקרא בלילה, האם בהרהור זה גם בעייתי?
3.אדם ששמע ברכת הקידוש אך היה שלב שריחף ויש מצב שלא היה מפוקס במילים מהמשמיע(אך שמע) האם יצא י"ח?

תודה רבה!!!

תשובה:

שלום וברכה

  1. לכתחילה יש להסמיך את תפילת התשלומין לתפילת החובה ככל שניתן, ראה משנה ברורה בסי' קח ס"ק טו, רק אומרים אשרי ביניהן, אמנם ראה לעיל שם במשנה ברורה שכאשר מתפללים בציבור ישלים אחרי תחנון, שלא להפסיד חזרת הש"ץ ותחנון.
  2. מסתבר שעיון בספר גם בכלל הענין. אבל חשוב לציין ששמעתי מאחד מגדולי המקובלים בדור, שאין צורך להקפיד על כך אלא למי שמופלג במעשיו ורגיל לנהוג על פי דרכי הקבלה, אבל אנשים פשוטים כמונו כל מה שלומדים זה נפלא.
  3. יצא ידי חובה כיון ששמע את המילים, לא גרע ממי שאינו מבין היטב לשון הקודש…

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. יישר כח!
    בעניין שאלה 1- אבל אם האדם יודע שאם יתפלל די סמוך לתפילת העמידה הראשונה זה יהיה בשבילו משוי – מצות אנשים מלומדה ללא רגש אזי למה לא עדיף להורות שיתאחר עוד כשעה וכדומה?

    ולגבי השאלה אם אדם שמע ברכה מחבירו וריחף במהלכה
    1.אשמח לדעת אם זה בכל הברכות(אם אפשר מקור)
    2.אולי זה לא דמי לאדם ששמע בשפה שאינו מבין שהרי סוף סוף שמע את כל הברכה בפוקוס לעומת אדם ששמע בלא פוקוס…
    תודה

  2. 1. אינני יודע מה לומר, בעיני אם זה עדיף אזי שיתאמץ ויתרכז ולא יתייחס כמשוי, אם זה בלתי אפשרי אזי אתה צודק.
    2. הנושא הזה נדון בהרחבה לגבי קריאת המגילה, שם התופעה הזו מצויה מאוד, ראה כאן מה שכתבתי בזה
    https://din.org.il/2020/03/09/%d7%a8%d7%99%d7%9b%d7%95%d7%96-%d7%91%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%92%d7%99%d7%9c%d7%94/