משלוח מנות לפני פורים / בן ט"ו לבן י"ד ולהיפך

האם מי שעושה את פורים מוקפים יכול לתת ע"י שליח למי שנמצא בפרזים (ולא חוגג כבר ביום רביעי) משלוח מנות ולצאת בכך ידי חובה? או שצריך שמקבל המשלוח יהיה בפורים ?

תשובה:

שלום וברכה

צריך לתת את המשלוח מנות דוקא בפורים, אמנם אם שולח לפני פורים באופן שיגיע למקבל בפורים זה מועיל. אבל זה לא המקרה שלך…

מקורות:

אדם השולח מנות לחברו קודם פורים, באופן שיגיעו לידיו בפורים, נחלקו אחרונים אם יוצא בכך ידי חובתו: יש סוברים שהואיל וחברו מקבל את המנות בזמן הראוי לקיום המצוה, יוצא הוא בכך ידי חובתו (ראה: יד אהרן סי' תרצד הגהות ב"י; אשל אברהם [לר"א אופנהיים] או"ח שם אות א; שו"ת יהודה יעלה או"ח סי' רד, וראה שם שלא ניתן לקיים מצוה זו קודם ר"ח אדר). אחרים סוברים, שהואיל ומעשה המצוה [=שילוח המנות], אינו נעשה ביום הפורים עצמו, אינו יוצא בכך ידי חובתו (ערוך השלחן או"ח סי' תרצה סי"ז. וראה שו"ת תורה לשמה סי' קפח, שנידון זה תלוי בטעמים השונים שנתבארו לעיל ביסוד מצוה זו. וראה ערוך השלחן שם סט"ז, שאם העמיד שליח קודם פורים שישלח מנות עבורו ביום הפורים, יוצא הוא בכך ידי חובתו, משום ש"שלוחו של אדם כמותו". [אכן, הכל מודים, שהשולח מנות לחברו בפורים, באופן שיגיעו לידו לאחר פורים, לא יוצא בכך ידי חובתו, משום שהמקבל אינו נהנה מהן בפורים (ראה: שו"ת יהודה יעלה שם; עיר הקדש והמקדש ח"ג פכ"ו אות ז).]