שאלתי ספרים מספרייה וכתוב עליהם שם של אדם פרטי

שאלה:

אני גר בארה"ב. הוצאתי מהספריה העירונית / גויים מס' ספרים בעברית וכשלקחתי אותם הביתה ראיתי כתוב עליהם שם כתובת ומס' טל' בארץ. האם עלי להניח כי זה שייך להם ולנסות ליצור קשר להשיב? או שעלי להניח שהם מכרו או תרמו לספריה? במידה ועלי להשיב – א) הספריה תגבה ממני ספרים ב) המשלוח עולה כסף

תשובה:

שלום וברכה,

סביר להניח שהספרים לא נגנבו, אלא נמכרו או שאבדו מבעליו, והיות ומדובר ברוב גויים, אין חובת השבה.

בהצלחה.

מקורות:

אם קנה חפץ מגזלן ונמצא גזול, חייב הבעלים לשלם לקונה את ההוצאה שהוציא, מדין תקנת השוק. (כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שנו) ונמצא שאם תוציא מהספרייה ותצטרך לשלם הבעלים יהיו חייבים לשלם לך, וא"כ לא הועלת לבעלים. דין תקנת השוק שייך רק לפני ייאוש אבל לאחר ייאוש אין חובה להשיב לבעלים, וכאן זה לאחר ייאוש. וכן מסתבר יותר שאין זה גזל. ולכן אין חובת השבה.