צורך בהיתר עסקא למלווה לחברה ללא ריבית

שאלה:

שלום לכ"תר, שאלתי נוגעת לענייני ריבית והיתר עסקא . נכנסתי לשותפות עם יהודי בעסק חדש – פתחנו " עוסק מורשה" ושותפות . לצורך התחלת העסק לוויתי מהבנק סכום מסויים וכיום אני מעוניין להוסיף עוד תזרים לטובת העסק. ב"ה יש לנו קרוב בעל חסד שהציע להעביר מחשבון העו"ש סכום מסויים לטובת העסק כהלוואה -במידה והחשבון שלו לא בחריגה בבנק כלומר אין לו עניין בתשלומי ריבית בבנק האם ניתן ללוות ממנו ללא היתר עסקא ? שהרי אין לו החזרים לבנק מעבר ממה שהלווה לנו והחזר ההלוואה יהיה בדיוק בסכום כפי שלווינו ממנו. תודה ואיחולי ברכות

תשובה:

שלום וברכה,

אם המלווה עושה חסד בלבד ופורעים לו את הקרן ללא תוספת ריבית, אין איסור לקבל ממנו הלוואה. גם אם הוא לוקח הלוואה מהבנק ומשלם ריבית לבנק, אם אתם מחזירים רק את הקרן ולא את הריבית שהוא משלם לבנק אין צורך בהיתר עסקה. אם החברה מחזירה למלווה את הריבית שהוא משלם לבנק, למרות שלא מוסיפים לו ריבית, יש בזה איסור ריבית ויש לערוך מולו היתר עסקה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ט"ז יו"ד סימן קע ס"ק ג.