אמירה לנכרי בשבת

שאלה:

שלום. בענין אמירה לנכרי בשבת. אם נשכח חפץ חשוב ברכב, האם ניתן לומר לגוי להביא אותו? הרכב נעול וצריך לומר לגוי איפה נמצא השלט

תשובה:

שלום וברכה

יש לחלק לענין זה בין אם החשש הוא שמא יגנב או כיון שצריך את אותו הדבר. אם הרעיון הוא שלא יגנב, כיון שזו רק מניעת צער ויש חשש הפסד, אפשר לומר לגוי בדרך רמז שלא בדרך ציווי, אבל אם מדובר בחפץ הנצרך לשבת, כלומר שיש כאן הנאה ממעשה הגוי ולא רק מניעת צער – אסור, אלא שמי שסומך שחשמל איסורו דרבנן שלא כדברי החזון איש הידועים, זה כבר לגבי שבות דשבות שאם יש בזה צורך מצוה כגון שזה עיקר מאכלו לשבת – יש להקל, אבל מנהג רוב הפסוקים בזה כדעת החזון איש שחשמל זה דאורייתא ואסור.