מעלית בשבת עם גוי במקום שאין מעלית שבת

שאלה:

כבוד הרב זוג ישראלים שנוסעים ליפן ולא יודעים איזה קומה ישימו אותם במלון של גויים מה יעשו עם מעלית בשבת,נא תשובה שמכסה את מרבית האפשרויות

תשובה:

שלום וברכה

כמובן הצד לדון הוא רק כניסה עם גוי, ובזה חשוב לדעת: כאשר הגוי עושה מלאכה עבור היהודי, כיון שזו מלאכה שיש בה הנאה, אפילו עשה זאת מעצמו בלי רמז כלל, אסור ליהנות ממעשיו. אבל כשהוא עושה את זה לצרכו, וכגון שהוא רוצה לעלות ואתם עולים איתו, או שאתה מציע לתת לו משהו – איזו עוגה – וזה אמיתי, הוא בא בשביל עצמו בלי הערמה, מותר. עד כאן חילוק כללי. כאן יש עוד בעיה, כשאתם נכנסים למעלית, יש עין אלקטרונית, אם הוא יכנס לפניך או אתה לפניו, היא קולטת אותך ונעשים בה שינויים וזה אסור. כמו כן יש לברר אם אין בעיה של הגברת זרם בגלל העומס, אינני יודע אם בענין זה יש חילוק בין מעלית שבת מפוקחת למעלית רגילה. כדאי לברר במכון הטכנולוגי להלכה של הרב הלפרין, שהם נותנים הכשר למעליות שבת. יש כאן גם ענין של זילותא דשבת, אבל בזה אינני יודע לתת גדרים ברורים.

בקיצור לא פשוט כל כך, ויש לברר נקודות אלו.

ערב טוב.