אשה שמתגרשת מתי חוזרת למנהגי בית אביה?

שאלה:

שלום וברכה אישה אשכנזיה התחתנה עם ספרדי. לאחר 22 שנים התגרשו. האם היא חוזרת למנהגים האשכנזים או שתמשיך עם המנהגים הספרדים? אני שואל כי אני רוצה לקנות לה מזוזות. אגב, היא חילונית היום אז למעשה לא עושה כמעט שום דבר. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה במקרה הזה היא לא חוזרת למנהגי בית אביה אלא אם כן היא תבחר בכך, הדין של חובת האשה לנהוג במנהגי בעלה, הוא כדין אדם העוקר דירתו ממקום למקום שנוהג כמנהגי המקום שבא לשם, וזאת משום שבזמנינו המנהגים אינם נקבעים לפי סביבת המגורים, כיון שבכל בית בישראל יש כמה משפחות שכל אחת יש לה מנהגים אחרים, אלא לפי ההשתייכות הקהילתית, ולכן בדרך כלל אשה שמתגרשת חוזרת למנהגי בני קהילתה הראשונה, אבל כאן שאינה עושה כלום בלאו הכי, לא עשתה מעשה שישנה שוב את ההשתייכות שלה, ולכן אחרי כל כך הרבה שנים שמן הסתם היתה קשורה עם מנהגים ספרדיים [הספרדים יותר מסורתיים מאשכנזים] עדיין ההשתייכות שלה לא בטלה. ובכל מקרה מזוזות ספרדיות כשרות לאשכנזים ולהיפך, כך שאין כאן גם הרבה מה להפסיד.