מעשר כספים מדמי שכירות דירה כששוכר אחרת במקומה

שאלה:

שלום וברכה! אני שוכר דירה וגם יש לי דירה שאני משכיר לאחרים, האם אני צריך להפריש מעשר כספים מדמי השכירות שאני מקבל או שאני יכול לקזז אותם בדמי השכירות שאני משלם, שהרי אם הייתי גר בדירה שאני משכיר לא הייתי צריך לעשר? וכן יש לשאול האם אני יכול לקזז מרווח דמי השכירות את המשכנתא שאני משלם על אותה דירה או עכ"פ את הריביות של המשכנתא?

תשובה:

לא מצאתי בזה מקור מפורש. מסברא נראה לי, שאם הדירה המושכרת נמצאת במקום שראוי עבורך למגורים אלא שמטעמי חסכון או נוחות מסוימת אתה מעדיף להשכירה ולשכור אחרת במקומה, כך שלולי שאתה שוכר דירה זו היית דר בקודמת, אין צורך להפריש מעשר אלא מההפרש בלבד. אבל אם הדירה המושכרת נמצאת במקום מרוחק מאוד, וקנית אותה להשקעה בלבד, יש להפריש מעשרות מכל הסכום.

את ריביות המשכנתא ניתן לקזז כמובן, זו הוצאה עבור העסק, אבל את דמי הקרן אין לקזז שהרי כנגד הקרן קיבלת דירה…