תענית בכורות כשחל ביום שישי

שאלה:

שלום לרב שאלתי ובקשתי כך היא במצב שבו ערב פסח חל להיות ביום שישי כלומר החג עצמו הוא בשבת בערב מתי יש לצום תענית בכורות? ראיתי מנהג שנהגו אם ערב פסח חל בשבת שמקדימים את התענית ליום חמישי כיון שאין מתענים בשבת, ולכאורה ידוע שאין מתענים ביום שישי גם כן.. אם כן מתי עליי לצום תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

מתענים ביום שישי – י"ד ניסן. ראה משנה ברורה סי' תע סק"ה. רק כאשר ערב פסח יוצא בשבת. שא"א לצום בשבת וצריכים להקדים את התענית, אז מקדימים ליום חמישי כדי שלא לצום ביום שישי. אבל אם ערב פסח חל ביום שישי בעצמו לא מקדימים – כל זה ראה שם בשו"ע ובמשנה ברורה שם.

אולם נוהגים לפטור את התענית עם סיום מסכת בביהכ"נ.