שמחת יום טוב דוחה יום טוב?

שאלה:

כידוע יש דברים שחז"ל התירו משום שמחת יום טוב השאלה האם השמחת יום טוב שדוחה איסורים זו רק שמחה שאדם צריך אותה ובלי זה יהיה לו צער או אפילו שמחה שגם אם לא תהיה לו זה לא יחסר לו אבל אם תתיר לו זה ישמח אותו יותר האם גם זה נקרא שמחת יום טוב תודה

תשובה:

חלילה וחס!

השמירה על דיני החג היא הבסיס שממנו אין לזוז, אין דבר הדוחה איסורי תורה. שמחת יום טוב זה מה שמעבר לכך. כמו כן השמחה צריכה להיות תמיד שמחה יהודית אמיתית ומרוממת, שמחה בקב"ה ובתורה, כלשון הפסוק שמדבר על השמחה ביום טוב ומתייחס לשמחת תורה החג השמח ביותר – "נגילה ונשמחה בך",כלומר השמחה היא בקב"ה, וכל האוכל הטוב ושאר הדברים היפים הם רק כלי עזר כדי להתקרב לקב"ה מתוך שמחה, ממילא יש כאן טעות בעצם ההבנה של שמחת יום טוב מה היא. את החג ניתן לחלל רק לצורך פיקוח נפש, כלומר אדם הנמצא בסכנת חיים כמו חולה שאיבד הכרה וצריך להבהילו חלילה לבית החולים…

חג שמח.