מוקצה ביום טוב / שומע כעונה כשאינו מבין

שאלה:

חג שמח מה שאומרים שמחמירים במוקצה ביום טוב משבת לענין מה למשל דהינו בשבת מותר להזיז מוקצה מחמת איסור לגופו ומקומו האם ביום טוב יהיה אסור? 2 הבנתי שמותר לכבות ביום טוב על ידי מים חמים שגולשים עם ישתמש לתה משום גרמא אז למה אסור לכבות את הגז מהבאז הראשי הרי זה גם כרמא ומתכבה אחר בערך חצי דקה?3 האם מותר לאדם שלא יודע עברית ואני מתפלל בקול בעברית והוא ישמע האם הוא יוצא ידי חובה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. כבר השבתי לך בחג שנכון שאין הבדל לגבי מוקצה של כלי שמלאכתו לאיסור, אבל יש הבדל לגבי נולד, שבשבת אסרו רק נולד גמור, וביום טוב הלכה כרבי יהודה שכל נולד אסור.
  2. אינני מכיר היתר של גרם כיבוי ביום טוב, מעבר לכללים הרגילים בשבת.
  3. בלשון הקודש הוא יכול לצאת ידי חובה בשומע כעונה גם כשאינו מבין את התוכן, רק בשאר לשון חייב להבין את המילים. ראה שו"ע סב ב ומשנה ברורה שם. רק טכנית אין סיכוי שיקלוט וישמע את המילים כשאינו מבין אותן…