הערכת שמאי של חברת ביטוח

שאלה:

לפני כמה שנים פרצו גנבים לדירה (מיד אחרי שקניתי אותה עם סורגים חלודים), ושברו את החלון והסורגים וכו'
השמאי הגיע והעריך את התיקון עד 3000 שקל כשלמעשה הסורגים היו חלודים לגמרי וסורגים חדשים לחלון כזה עולים 500
השמאי אומר לי בקריצת עין אתה יכול להזמין איזה בעל מלאכה שתרצה ואפילו לתת לו כוס קפה על החשבון
בפועל יצרי תקף אותי והחלטתי לקחת בעל מלאכה זול, וביתרת המחיר להחליף עוד סורגים לחלונות נוספים, כשהצידוק היה שחברת הביטוח ג"כ נהנית מהחלפת הסורגים החלודים, ובפרט שהייתי יכול לקחת בעל מלאכה יקרן מאד.
וכעת ליבי נוקפי לחזור בתשובה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הביטוח לא דורש קבלה על התיקונים שעשו בפועל, מותר לך לנצל את החבילה שזכית מהביטוח גם לדברים אחרים. אם דורשים קבלה, אינך יכול להערים ולהוציא דברים אחרים תחת קבלה מבוימת. אך גם בזה אם בכוונה הזמנת חלון מוזל מהרגיל כדי לקבל חלונות נוספים – מותר לך לעשות זאת. אבל אם הבאת חלון רגיל ודורשים קבלה, ואתה תיקנת חלון נוסף – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

אם לא דרשו קבלה – הרי שזיכו אותך בסכום שנקבע על ידי השמאי, ואתה יכול לקחת את הזכות לכל דבר שתרצה. אם דורשים קבלה הרי שלא סמכו על הערכת מאי לגמרי, אלא רוצים לראות בכמה תיקנת כדי לדעת כמה לשלם. אמנם אם עשית מאמצים והבאת חלון מוזל כדי להרוויח עוד, העודף לעצמך, כמבואר לגבי אשה שקימצה מעיסתה שהרווח לעצמה. ראה מחצית השקל סימן שסז ס"ק א.