במה יום טוב חמור משבת בדיני מוקצה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אני זוכר שלמדתי בילקוט יוסף שאומרים שמוקצה ביום טוב חמור מבשבת בגלל שאנשים מזלזלים יותר ביום טוב כי אפשר לחלל יום טוב עם הנר או בשביל אוכל נפש
רציתי לשאול במה זה יותר חמור?
ועוד שאלה מה הדין של ליטוף בעל חיים ביום טוב האם זה מותר כי שאלתי באתר מספר פעמים האם מותר ללטף כלב בשבת והביאו שרוב הפוסקים כנראה סוברים שכלב זה מוקצה ויש דעה שאומרת שמותר ללטף כלב היום בגלל שזה כלב לשעשועים ורגילים ללטף אותו ובפרט שזה גורם לצער בעלי חיים כשהם רגילים שילטפו אותם.
במידה שאני מקל ללטף כלב ביום שבת זה שכלב נחשב מוקצה זה משנה על אפשרות ללטף אותו?
והאם יש בעיה להרים צואה של בעל חיים באיזור של דריסת רגל שאנשים יכולים לדרוך על זה ביום טוב או שאסור להרים

תשובה:

אין הבדל בענין זה בין שבת ליום טוב. ההבדל בין שבת ליום טוב הוא לגבי איסור נולד, שביום טוב אסור ובשבת מותר.

שבוע טוב ומבורך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בדרך כלל כשמישהו כותב מילים לא מנומסות בתגובה אני משתדל למחוק אותן, כאן לא יכולתי למחוק כי לא היה נשאר כלום…
    ולשאלתך:
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום טוב סימן תצה סעיף ד
    מוקצה, אעפ"י שמותר בשבת החמירו בו ביום טוב ואסרוהו. הגה: ויש מתירין מוקצה אפילו בי"ט (טור בשם פוסקים); אבל נולד אסור, לדבריהם, אפילו בשבת. וכל מוקצה שאינו בעלי חיים, כגון אוצר של פירות ועצים, סגי כשיאמר: מכאן אני נוטל, ואין צריך שירשום (רבינו ירוחם נ"ד ח"ג). ומותר להכין מיום טוב ראשון לשני בב' ימים טובים של גליות (כל בו). ועיין לעיל סימן ש"י כל דיני מוקצה.
    משנה ברורה סימן תצה ס"ק יז
    (יז) לדבריהם וכו' – ואף דיש פוסקים שמתירין אף במוקצה דנולד הרמ"א לא רצה לתפוס כדעתם בזה אלא כאותן פוסקים דמחמירין עכ"פ במוקצה דנולד וכתבו האחרונים דאף שבשבת נקטינן לעיקר להתיר אפילו במוקצה דנולד דלא כבעלי סברא זו מ"מ ביום טוב אין להתיר עכ"פ במוקצה דנולד ולפ"ז אין לטלטל עצמות שנתפרקו מן הבשר ביום טוב אף על פי שהן ראויין לכלבים מפני שאתמול כשהיו מחוברין לבשר היו ראויין גם לאדם והוי נולד: