לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הכנת קרח בשבת / הקפאת משקה בשבת

שאלה:

האם מותר להכין קוביות קרח בשבת?

תשובה:

מעיקר הדין מותר לעשות קרח בשבת, אף שיש שהקלו בזה רק לצורך גדול, האיסור בעיקר הוא לרסק קרח, או לשתות קרח מומס ללא שהתערב במים.

מקורות:

כן כתב הגאון ר’ שמחה זליג ראב”ד דבריסק בקובץ הפרדס תרצ”ד, וכ”כ בשו”ת מהרש”ג ח”ב סי’ ק”ג, ועי’ שו”ת שבט הלוי ח”ג סי’ נ”ה שאף הוא מצדד לעיקר להתיר, וכתב שבמקום הצורך אפשר להקל בפשיטות, ועי’ שש”כ פ”י ס”ד שהביא דעת שו”ת דובב מישרים ח”א סי’ ר”ה שאסר לעשות את הקרח משום נולד, וכתב שטוב להמנע מלעשות קוביות קרח אם לא לצורך גדול. אך עיי”ש הערה י”ד שהביא את דעת הגרשז”א זצ”ל שהאריך לצדד להקל בזה ודעת הגר”נ קרליץ שליט”א להקל בזה בשבת אך לא ביו”ט, ולפי שסובר שיש להחמיר ולדון את קוביות הקרח כנולד, אך נולד אינו אסור אלא ביו”ט ולא בשבת, ובשבת האיסור הוא רק לעשות מעשה של מוליד.