איסור לא תתאווה ולא תחמוד בדירה שהייתה שלי ומכרתיה

שאלה:

ערב טוב
שאלה מעניינת בלא תחמוד
מכרנו נכס דירה שהיינו קשורים מאד אליה, ומפני צורך כספי, מכרנו אותה, כבר קיבלנו את הכסף עבורה, אך עדיין לא רשומה על שם המוכר עקב בירוקרטיה.
לעת עתה אנחנו גרים שם בשכירות, לאחרונה התעורר בנו הקושי להיפרד מהדירה, וכן אולי יש לנו אפשרות כספית עכשיו לקנות בחזרה את הדירה. איני יודע אם הקונה ירצה, או לא.

שאלתי, האם יש בזה משום לא תחמוד, עצם העניין של הניסיון לגלגל בחזרה את המכירה.

תשובה:

שלום וברכה,

איסור לא תחמוד כתב השו"ע שייך דוקא אם מפציר עליו רעים ולוחץ עליו שימכור לו את החפץ. אבל ללא הפצרה אין איסור של לא תחמוד.

אלא שיש לדון על איסור לא תתאווה, אם רואה ממון חברו בידו ומתאווה לו, עובר באיסור בלב [כ"כ בשו"ע שם], שעל ידי שיתאווה יגרר שיחמוד ויגזול.

במקרה שלכם אתם מתאווים לממון שהיה שלכם, ולכן אתם רוצים, ולכן נראה שגם איסור של לא תתאווה אין, ויש לעיין.

על כל פנים מומלץ שתגישו בקשה בכתב או ע"י שליח, אם מסכים הקונה למכור לכם את הדירה בחזרה, ללא הפצרות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה חו"מ סימן שנט סעיפים י – יב