ספר עם תמונות של כנסיות וכמרים

שאלה:

בס"ד
האם מותר להחזיק ספר על אתרים והיסטוריה בירושלים כאשר יש בו גם תמונות של כנסיות עם צלב או של כמרים עם צלב על בגדיהם?

תשובה:

שלום רב

אין איסור, רק רצוי להמנע מלעיין בתמונות אלו.

מקורות:

בשם הגרי”ש אלישיב הובא כך: הורה מרן הגרי”ש זצ”ל שאין להביט על תמונות וציורי כנסיות, מפני שהם קישוטי עבודה זרה, וכן אסור להביט ולהסתכל על תמונות תצלומי אולמות הכנסיות, שנעשו לנוי עבודה זרה, הרב נשאל האם מותר להביט על כנסיה וציוריה מבחוץ, והורה שהדבר כלול ב”הרחק מן הכיעור” (שלהי דקייטא סימן כ”ה וראו שו”ת אבני ישפה ח”א סימן קנ”ג). ונראה מדבריו שהוא מחלק בין פנים הכנסיה שם יש תמונות של עבודה זרה ממש לעצם המבנה מבחוץ שאין בכך אלא משום הרחק מן הכיעור ולא איסור ממש. כך גם לגבי הצלב העומד עןל הבנין או על הדלת, שאינו מיועד לעבודה זרה ממש אלא הוא חלק מקישוטי הכנסיה [אף שהוא מרמז על עבודה זרה].

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. גם בתמונות של פסלים ממש (נניח ממוזיאונים)?
    אשמח לסדר בנושא. האם מאחר שזה לא האובייקט שעבדו אותו אלא רק תמונה שלו אין בזה ממש איסור הנאה מעבודה זרה רק לא לעיין כי בכל זאת "לא מתאים"?
    ראיתי מה שכתב כאן, שלדעתו מאחר שזה רק העתק ולא הדבר עצמו אין בזה כלום ואפשר להסתכל.
    אשמח אם הרב יעשה לי סדר בנושא. תודה:)
    https://www.ykr.org.il/question/%D7%94%D7%97%D7%96%D7%A7%D7%AA-%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%A2%D7%9D-%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%A4%D7%A1%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%A9%D7%95-%D7%9C%D7%A2%D7%91%D7%95/
    וכאן
    https://www.yeshiva.org.il/ask/131311

  2. אין בזה איסור אבל הנפש הנקייה יראת ה' סולדת ומתרחקת מזה. הבה וננסה לחשוב שמישהו היה גורם לאביך את כל הרעות בעולם, ומייחד את משימת חייו כדחי להרע לו, האם היית נהנה מהתמונות שלו ומסתכל בהן בהתענינות? או שהיית אומר "שקץ תשקצנו ותעב תתעבנו כי חרם הוא? עבודה זרה היא סמל הרוע שכנגד אבינו שבשמים.

  3. מבין את הראש

    ובכל זאת לא חושב שבורא עולם נפגע ממשהו.. זה אולי קצת יותר מורכב מזה
    (אבי כן ולכן הייתי מקנא לכבודו *בשבילו*)
    אולי בשביל עצמנו, שנתרחק מזה, או משהו כזה

    שוב תודה.

  4. בעניין קרוב
    עברתי ברחוב יפו ירושלים ליד בנין גנרלי
    העירייה עשתה מיצג אורקולי על הבניין
    מתברר שהאריה למעלה הוא איזה סמל של קדוש נוצרי.. ר' ויקיפדיה
    מה דעתכם על זה? אפשר להסתכל?