כשמסתפק כמה גזל

שאלה:

שלום רב,
גניבת כסף מאדם קרוב, עליי כמובן להשיב לו את כל מה שגזלתי, אך אם איני יודעת במדיוק כמה גזלתי? והאם ניתן להחזיר בסתר, כיוון שמדובר באדם קרוב מאוד, אך לא בטוחה שיימחל לי ואף ישפיל אותי ויפרסם לרבים את מעשיי. האם בחשש כזה אפשרי להחזיר לו בעקיפין? כמו להפקיד לו ישירות לחשבון או לשלם לו כל חודש כפי יכולתו;

תשובה:

שלום וברכה,

חובת הגזלן להשיב גם את הסכום שמסתפק, לכן חייב להוסיף בהשבה עד סכום שברור שכבר אינו חייב.

א"צ ליידע את הנגזלן בהשבה, ולכן אם מכניס לחשבון בנק, או שמניח לתוך כיסו את סכום הגזילה יצא ידי חובת השבה.

בהצלחה

מקורות:

ראה ערוך השולחן חו"מ סימן שסה סעיף ו. וכדבריו מדוקדק בש"ך סימן עה ס"ק סז, שבגזל אם מסופק כמה גזל חייב לצאת יד"ש.

להודיע על ההשבה ראה שו"ע סימן שנה.