קנה מוצר שהתברר כגנוב

שאלה:

אדם קנה אופניים יד שנייה.
בא מישהו לאחר כמה ימים שראהו על האופניים טוען אלו האופניים שלי, הם נגנבו לי לפני מספר ימים.
המוכר טוען לו אתה מתבלבל זה לא שלך, הקונה אומר למי שטוען שזה שלו, אין לי בעיה להחזיר לך.
תשלם לי את מה שהוצאתי כדי לקנות?
האם הקונה חייב להחזיר את האופניים לבעליהם במידה ויוכיח שאכן הם שלו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם התייאש בעל האופניים, הרי יש כאן יאוש ושינוי רשות, ואין קונה האופניים חייב להחזיר את האופניים לבעליהם, ותביעתו על הגנב בלבד.

אם לא התייאשו בעלי האופניים, ועדיין חיפש אחר האופניים, והוכח שהוא בעל האופניים, חייב קונה האופניים להחזיר את האפניים לבעלים ובתנאי שישלם לו בעל האופניים את מלוא המחיר ששילם עליו הלוקח, ובעל האפניים יחזור לגנב ויתבע את מעותיו.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שנו. חכמים עשו תקנת השוק, שאם קנה לוקח והתברר שהחפץ גנוב, צריך הבעלים לשלם ללוקח את המחיר ששילם.