מעשר כספים למי שפרנסתו דחוקה

שאלה:

לכבוד הרב שלום.
אם אמרתי ביני לבין אשתי שאעשר סכום מרווח שהיה לי לטובת אדם מסויים וכעת נמלכתי בדעתי ואיני רוצה לעשר לאותו אדם הכל אלא לחלק לעוד מקומות האם מותר לי לעשות כך או שאני מחוייב לעשר לאותו אדם?
2 האם חיסכון שהורי עשו עבורי חייב במעשר. החיסכון הזה משמש אותי כמעט בכל סוף חודש כאשר המשכורת לא מספיקה ואני נכנס למינוס
3. במצב כזה שיש חיסכון מסויים בבנק אך המשכורת לא מספיקה ואני נעזר באותו חיססכון האם אני חייב במעשרות. אציין שלא זכור לי שאמרתי על מעשרות בלי נדר

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם לא אמרת בלי נדר, יש לחשוש כאן לנדר של צדקה, ואין לשנות.
  2. בהחלט חייב במעשר, אלא אם כן יש הקפדה מצד ההורים שלך שתשתמש בזה לצורך המינוס ולא בשביל לתת צדקה, כך מבואר בדרך אמונה מתנות עניים פרק ז.
  3. אם משכורתך לא מספיקה לצרכים הבסיסיים של הבית אתה פטור ממעשרות, אבל אם זה בעיקר נושא של התנהלות נכונה, או שלפעמים מעט חסר ובגדול מסתדרים, יש לעשר. ראה כאן.