מעשרות משכר דירה

שאלה:

שלום.
יש לי דירה שאינני יכולה לגור בה מכיון שהמשכנתא עליה גבוהה. הדירה מושכרת במחיר גבוה ואילו אני גרה בשכירות במחיר נמוך יותר. דמי השכירות מכסים את המשכנתא. שאלתי, האם עלי לתת מעשרות משכר הדירה?
בנוסף קיבלתי מהורי חצי מסכום הדירה במתנה (כמליון שקל) האם עלי לתת מעשרות על הסכום הזה?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

הסכום שקיבלת מההורים אין צורך להפריש ממנו מעשר, כיון שנתנו אותו על דעת שילך לדירה ובודאי יקפידו אם חלק כה נכבד וסכום כה גבוה ילכו לצדקה, ובאופן זה אין חיוב מעשר, כך מבואר בדרך אמונה מתנות עניים פרק ז. לגבי דמי השכירות, נראה מסברא שהחלק שאותו את משלמת בדירה שאת נמצאת בה אין צורך להפריש עליו מעשר, אבל מה שיתר על אותו הסכום, אף שזה הולך לדמי המשכנתא יש להפריש ממנו. למשל: אם את שוכרת דירה ב2000 ש"ח ומשכירה ב3000 ש"ח, תפרישי רק מה1000 ש"ח הנוספים 100 ש"ח.

באופן כללי, אינני יודע את מצבך, אבל אדם שהכנסותיו לא מספיקות למחייתו והוא לא גומר את החודש בגלל צרכים בסיסיים נורמלים, פטור ממעשרות, ראי בענין זה הרבה מאד תשובות כאן באתר.

בהצלחה רבה