חזרה על ברכות או משפטים בתפילה

שאלה:

שלום
האם בתפילת שמונה עשרה מותר לחזור על ברכה פעמיים אם אני מרגיש שלא כיוונתי מספיק? על ברכה שלמה או גם על מילים מסוימות באותה ברכה?
ואתוה שאלה לגבי מקומות אחרים בתפילה, ועל חזן בתפילה בקול
תודה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר אדם אומר ברכה ומרגיש שלא כיון את פירוש המילות, כל עוד לא סיים את הברכה הוא רשאי לחזור למקום שממנו לא כיון, אף שאין בכך חיוב. בברכה ראשונה של שמונה עשרה יש חיוב לעשות כך. אם סיים את הברכה אינו רשאי לחזור. ראה הליכות שלמה פרק ח סעיף ח. בחזרת הש"ץ אין לחזור.

על כך שאין לחזור על מילה פעמיים וקשת הדעות בענין [אם הוא איסור גמור או רק מגונה] ראה שו”ת יביע אומר ח”ז סי’ יד בסופו.

צריך מאוד להשמר מלחץ מיותר, לפעמים אדם כל הזמן חושב כיוונתי לא כיוונתי עד שיוצא לו החשק מהתפילה… צריך לזכור שהכוונה מעכבת רק בפסוק ראשון של שמע ובברכה ראשונה של שמונה עשרה!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום,
    אם אמרתי הבדלה, ובאמצע הברכה האחרונה הרגשתי שלא כיוונתי קצת בכמה מילים ואז חיכיתי כמה שניות וחזרתי אחורה כמה מילים ואמרתי אותם שוב, האם יצאתי בהבדלה?
    תודה