השבת אבידה דחוף

שאלה:

( 1) מה הדין אם מצאתי אבידה במקום שרוב העוברים שם לא משיבים אבידות אבל לא עוברים שם הרבה אנשים אז יכול להיות שהבעלים של האבידה לא התייאש כי אולי אף אחד לא עבר במקום ולקח את מה שהוא איבד?( 2) מה זה חפץ שמרגישים בחסורנו מיד ואם אפשר דוגמאות?(3) אם מצאתי אבידה שלא מרגישים בחסרונה מיד בלי סימן אפשר לקחת או שצריך להכריז או שצריך לא לגעת בזה? ( 4)ואם מצאתי אבידה שלא מרגישים בחסרונה מיד שיש בה סימן בעיר שרובה גוים?( 5) ואם מצאתי אבידה שלא מרגישים בחסרונה מיד שיש בה סימן בקרקעית הים? תודה רבה

תשובה:

1. אם ניתן לחשוב שעדיין החפץ מונח במקום ולא הוגבה איננו יאוש.

2. כל החפצים נחשב שלא מרגיש שנופל, מלבד חפץ כבד או חפץ יקר לבעליו כמו מעות או תכשיט.

3. לא לגעת, ואם הגביה מחלוקת האם חייב להשיב. ולדעת המ"מ אם הגביה ע"מ להשיב זוכה לעצמו אחר היאוש. ולדעת הש"ך יכול להשתמש עד שיגיע האובד.

4. בעיר שרובה גויים הרי אלו שלו, לאחר שיתיאשו הבעלים, ולא צריך להכריז בכל אופן גם כשהגביה לפני יאוש.

5. בקרקעית הים נחשב להפקר ולא צריך יאוש, ולכן אין צורך שהבעלים ירגישו בחסרון