אדם שיש לו רק בנות ולא קיים פריה ורביה – האם יכול לשאת אישה על אשתו או לגרשה?

שאלה:

היי אני נשואה כ 10 שנים +4 בנות בעלי טוען שהוא יכול להתחתן עם אישה נוספת כי לא קיים את מצוות פרו ורבו או להביא פילגש {פנויה שטבלה במקווה} ולהביא איתה ילדים האם הוא צודק ומתירים לו זאת??

תשובה:

שלום רב,

חס ושלום, לא מתירים דבר כזה. אגב, גם בעבר שכן נהגו לגרש את האישה לאחר עשר שנים בלי ילדים מחמת חיוב פריה ורביה כפי שמבואר בשו"ע אבה"ע סי' קנד, זה רק לגרש ולהתחתן עם אחרת. ולא לשאת אישה על אשתו. שזה חרם דרבינו גרשום.

יחד עם זה בסיטואציה שלכם זה ודאי לא שייך. הנאמר כאן זה רק באופן שאין ילדים כלל. העובדה שיש לכם ארבע בנות, למרות שאין בנים וממילא עדיין בעלך לא קיים פריה ורביה, אינו מתיר לו להתגרש. – כך הביא שם הרמ"א (סעי' י') בשם הריב"ש. אמנם מדברי הריב"ש משמע שהלכה זו קיימת כל עוד היא ראויה ללדת, אבל לאחר שהוא כבר אינה ראויה ללדת הוא יכול לגרשה. אולם בפתחי תשובה שם (ס"ק כו) הביא שמדברי הנמוקי יוסף לא משמע כך. וסיים: "וכן ראינו מעולם אנשי השם שלא גירשו נשותיהם הזקינות אף שאין להם כי אם בן אחד או בת אחת כו".