האם צריך להגביה מציאה ביד ימין

שאלה:

האם יש ענין להגבי' החפץ ביד ימין משום דכל מצות יש לעשות ביד ימין, או דלמא רק כשחוזר החפץ להבעלים יש ענין בזה, ולא כשמגבי' החפץ.

תשובה:

שלום וברכה לרב החשוב,

הנמו"י (ב"מ דף טז ע"א בדפי הרי"ף ד"ה עשה) הביא מחלוקת ראשונים האם להגביה אבדה הוא מצווה. או שרק להשיב ליד הבעלים הוא מצווה, ולהגביה נחשב הכשר מצווה, כמו לעקור לולב מהדקל שנחשב להכשר מצווה. עיי"ש.

ולפ"ז נראה שלשיטות שההגבה היא מצווה, א"כ יש להגביה ביד ימין, ככל המצוות שיש לקיים ביד ימין. ולשיטות שהוא הכשר מצווה, לא מצאנו להכשר מצווה שתיעשה בימין.

המ"ב סימן רו ס"ק יח כתב שאם חברו מושיט לו ספר יקבלו ביד ימין, ומקורו מספר חסידים סימן קט, ושם הטעם שהתורה ניתנה בימין, שנאמר מימינו אש דת למו, לכן יקבל את הספר בימין. ומוכח שרק מהטעם שניתנה בימין צריך לקבל בימין, ולולי האי טעם א"צ לקבל בימין, מוכח שאין דין ימין בהכשר מצווה.

כל טוב.