הגביה אבדה שיש בה סימן כשחברו כבר קדם וראה

שאלה:

מה הדין אם אחד ראה אבידה ועדיין לא הגבי', ושוב בא אחר וראה אותו והגבי', האם מותר להשני לעשות הכי, או דגזל מצותו. [האם זה תלוי במחלוקת הראשונים אם יש חיוב השבה קודם שהגבי' מיד בשעה שראה אותו].

תשובה:

שלום רב,

גם אם יש חובת השבה לראשון מותר לשני לקחת את המצווה גם עליו, שגם הוא מצווה כשרואה את האבדה. והעובדה שחברו מצווה ראשון לא נחשב גונב מצוותו, שגונב מצוותו נאמר רק במקרה שהחיוב המצווה עליו, כמו כיסוי הדם, שכתוב ושפך וכיסה, מי ששפך הוא יכסה. או המילת הבן המוטלת על האב. או ביש לו אילן או כותל העומדים ליפול שיש עליו חיוב להסיר את המזיק. אבל אם כיבדו מוהל למול, שהמצווה לא עליו דוקא, או שהזמינו אותו לעלות לתורה המצווה לא מוטלת עליו גרידא, ואם בא אחר וחטף פטור החוטף מעשרה זהובים.

בכבוד וביקר, לרב שמחה בונים שליט"א.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ שפב ובש"ך שם.