המוצא עני ובעל האבידה עשיר האם יש לפנים משורת הדין?

שאלה:

כתב הרמ"א סי' רנ"ט סעיף ה' וז"ל, ואם הוא עני ובעל אבידה עשיר אין צריך לעשות לפנים משורת הדין, עכ"ל. יל"ע מה הדין אם המוציא אינו עני אך בעל האבידה הוא עשיר, האם צריך להחזירו לפנים משורת הדין.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

שאלה זו לכאורה שנוי במחלוקת בין הפוסקים

משמעות הש"ך(רנט ג) שהכל תלוי במוצא אם הוא עשיר מחייבים אותו לפנים משורת הדין וכן משמעות הב"ח בסימן י"ב  אמנם בשו"ת צמח צדק (תלמיד הב"ח פט) כתב שדווקא בבעל אבידה עשיר ומוצא עני לא כופים על לפנים משורת הדין אבל אם בעל האבידה אינו עשיר אפילו שהמוצא עני חייב להחזיר לפמ"ה וכן ה"ה אפילו במקרה שבעל האבידה הוא עשיר אם המוצא אינו עני הוא חייב בלפנים משורת הדין ועיין בפת"ש בסימן יב שגם לשיטה שכופים הכפיה היא בדברים שאומרים לו שהוא חייב להחזיר.