צוואה שמקנה את הירושה לחלק מהאחים

שאלה:

שלום רב
כאשר ישנה צוואה המורה כי במידה ואחד מן האחים נפטר לפני המוריש חלקו בעזבון יעבור לאחיו האם עומדת לזכות ילדי הנפטר חלק כלשהו בעזבון

תשובה:

שלום רב,

צריך לראות נוסח הצוואה, אם כתוב שאם אח אחד יפטר לא יירש מהירושה, או שכתוב שאחיו ירשו את חלקו, הרי הצוואה בטלה, שנחשב שמתנה על מה שכתוב בתורה.

אם כתוב בצוואה ששאר האחים ירשו את כל הנכסים, הצוואה קיימת. אמנם רק אם היה האב חולה בשעה שציווה, אבל אם היה בריא בשעת הצוואה, לא מועיל שמוציא את אחד הבנים.

אם כתוב נוסח של מתנה שנותן את הירושה לבנים ואם יפטר אחד מהם נותן לשאר הבנים, דבריו קיימים.

כיום הצוואות שנערכות בבית הדין רובם הם מתנה מחיים. ולכן מועיל התנאים שכתב.

היות ויש הרבה צדדים, וכל לשון משנה בצוואה, ראוי לגשת עם הצוואה לדיין.

מקורות:

פרטי הדינם הנ"ל ראה חו"מ סימן רפא