שיעור הלחם לנטילת ידים המוציא וברכת המזון

שאלה:

שלום

האם בכל אכילת לחם, בכל כמות שהיא, יש ליטול ידיים ולברך המוציא?
ואיזו כמות צריך בשביל ברכת המזון?
והאם לחם בכמות מועטה מצטרף עם שאר האוכל כדי להתחייב בברכת המזון? א"כ, איזה סוג של אוכל נדרש?
וכמה זה כזית? וכמה זה כביצה? (למשל בלחם רגיל שלנו).

תודה

תשובה:

שלום וברכה

בפחות מכביצה פת הנטילה תהיה ללא ברכה, ויש שהורו שבפחות מכזית כלל אין צורך ליטול כלל, אולם להלכה מחמירים בכך, ראה שו"ע סי' קנט סעי' ב ומשנה ברורה שם מכמה אחרונים.

ברכת המוציא ודאי חייבים אפילו על שיעור מועט מאוד, אין שיעור לברכה ראשונה.

ברכת המזון יש רק בכמות של כזית ואילך [חיוב הברכה יהיה מדרבנן, אא"כ אכל שיעור שביעה שאז הברכה מדאורייתא].

צירוף של לחם פחות מכזית עם מאכל אחר, לא יצטרפו לברכת המזון אלא לבורא נפשות. ראה בענין זה במשנה ברורה בסי' רי בתחילת הסימן.

יש כמה שיטות בשיעורים הנ"ל, השיטה המקובלת היא שכזית זה 33 סמ"ק כעין קופסת גפרורים, וכביצה זה 50 סמ"ק. לדעת החזון איש השיעורים כמעט כפולים אולם בענין ברכות נהגו כשיטה זו.

שיעור אכילה לברכה אחרונה הוא דוקא אם אותו שיעור נאכל בכדי אכילת פרס – בתוך 4 דק'.

בהצלחה רבה