מזוזה בבית שכור בחו"ל

שאלה:

שבוע טוב הרב!

1) בעוד יומיים אני טס לשליחות ואנו שוכרים דירה מגוי. האם עלינו לקבוע מזוזה עם ברכה? אני זוכר שפעם ראיתי שלא מברכים ואולי אחרי 30 יום מברכים.
2) האם מותר לקחת את המזוזות איתנו בסיום השליחות? יש לנו ספק האם יהודי יהיה אמרנו או גוי.
3) אני נוהג להניח תפילין המנחה של תשעה באב האם גם בחו"ל נהוג?

תשובה:

שלום וברכה

השוכר בית בחו"ל בשלושים יום הראשונים פטור מחובת מזוזה, ראה שו"ע סי' רפו סעי' כב. ויש אומרים שאף אין לקבוע מזוזה תוך אותו הזמן כיון שנמצאת עשייתו בפטור, כך כתב בשו"ת תורת חסד סי' נג, והובא להלכה בשו"ת יוסף אומץ לחיד"א סי' ל, וכ"כ בשו"ת אדמת קדש יו"ד סי' יח שלא יברך בתוך ל',בס' יד הקטנה מזוזה פרק ב כתב שאם קבע תוך ל' צריך להסיר אחר כך את המזוזה ולחזור ולקובעה בברכה, וראה יביע אומר ח"ח סי' כז שהסתפק בזה לדינא, אולם באגרות משה יו"ד א קעט כתב שיקבע בתחילה ללא ברכה, ובהגיע היום השלושים אינו חייב להסיר, אלא יניח ידו עליה ויברך. ויש שסוברים שאף בתוך ל' ניתן לברך, ראה הלכות קטנות ח"ב סי' צב, בית יהודה יו"ד סי' יט, חכם צבי חדשים סי' ד חיי אדם טו כב ועוד רבים מגדולי הפוסקים וראה שדי חמד מערכת מ כלל קיב שכך הוא המנהג, לכן נראה שהנוהג בכהוראת האדרות משה ודאי יכול לסמוך על כך.

כשתצא תיקח את המזוזות, לא משאירים מזוזה לגוי.

אין הבדלי מנהגים בין הארץ לחו"ל בענין הנחת תפילין במנחה בתשעה באב.

נסיעה טובה וכל טוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. גם הפת"ש בסימן רפו כתב דרשאי להניח מזוזה בתוך 30 יום עם ברכה. שיכול לחייב את עצמו. כמו שנשים מחייבות את עצמם לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא. ויש חולקים. וסב"ל. וכן הכריע הרב עובדיה ביבי"א. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.