נסיעה בשבת אחות או רופא בבית חולים

שאלה:

אני עובדת מטבח בבית חולים חלק מעבודתי זה הכנת אוכל לתינוקים שחלקם נמצאים בטיפול נמרץ. האם אני יכולה להגיע בשבת לעבודה? ואם כן האם ברכבי או ע"י נהג?

תשובה:

שלום רב.

רופא או אחות העובדים עבודה מצילת חיים, מותר להם לנסוע לתורנותם או לחזור ממנה בשבת על ידי נהג גוי בלבד. ויש שהחמירו בזה, והורו שבזמנינו שיש רופאים רבים והרפואה מהווה מקור פרנסה איתן, אין לרופא לחלל את השבת עבור זאת, אלא אם כן נסיעתו נצרכת להצלת חיים, כגון שבבית החולים נצרכים לו באופן מיוחד [מצוי ברופא בעל התמחות מאוד מיוחדת במקרי חירום וכדומה], ולא כאשר הוא יודע לפני ששבת שיש לו תורנות בשבת. במקרה זה, מותר לו לנסוע בעצמו ואינו צריך להמתין לגוי, אולם לחזור רק על ידי גוי.

מקורות:

על דעת המקילים בזה על ידי גוי, ראה שו”ת אגרות משה או”ח ח”א סי’ קלא, ובס’ שמירת שבת כהלכתה פרק מ סעי’ כו, פא. חכמים התירו לרופא לחזור על ידי גוי כדי שלא ימנע מלצאת להציל. הגרי”ש אלישיב מחמיר בכך בזמנינו מהטעם האמור לעיל.