לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

כללים בטיפול בחולה בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב 1. ראיתי בסימן שכח שיש מושגים של חולה שאין בו סכנה וסכנת איבר מחוש… ובהמשך הסימן יש מצב חדש שזה נקרא "צער" כמו בסעיף קטן צ צו וסעיף מג של השולחן ערוך. מה זה "המצב" של צער ומה השוני בינו לבין "המצבים" שציינתי בתחילת השאלה? 2. האם מותר להניק בשבת? 3. סימן שכח סעיף קטן קב "דאם אי אפשר בשינוי מותר שלא בשינוי" האם צריך לבלוע תרופה בשינוי?? 4. בסכנת איבר אפשר רק לעבור על דרבנן או דאורייתא בשינוי? ומזה סכנת איבר?

תשובה:

שלום וברכה

1. חולה שאין בו סכנה הוא אדם שמחמת כאבו נופל למשכב ונח על מטתו, סכנת איבר זה מצב שבו אדם עלול לאבד את אותו איבר פגוע אף שאין בכך סכנת חיים, וצער זה רק מניעת כאב.

2. מותר להניק בשבת, אבל לשאוב לבקבוק ולהאכיל בזה את התינוק.

3. כאשר מותר לקחת תרופה אין חיוב לבלוע בשינוי, כיון שלכתחילה לא גזרו באופן זה.

4. בסכנת איבר מותר לעשות מלאכות דרבנן אבל אסור לעשות מלאכות דאורייתא, ראה שכח יז, סכנת איבר אינה רק כאשר יש חשש שיאבד את האיבר לגמרי אלא גם באופן שמחמת החולי לא יתפקד כראוי, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק לג.