גר צדק שגר עם הוריו בפסח

שאלה:

שלום וברכה!

1. האם בתור גר צדק שגר עם הורים גויים, אני חייב להכשיר בבית לקראת פסח את התנור, הכיריים, המקרר וכו' שלאו דווקא שייכים לי, אלא גם להורים, או שמספיק שאנקה את החדר שלי בבית, כולל הבגדים והתיקים וכו'?
2. יש לי ארון ספרי קודש בבית וספרים נוספים, האם צריך לבדוק את המדפים וכל הספרים מחשש חמץ?
3. האם צריך לבדוק חשש חמץ במחסן ששייך לי ולהורים, למרות שלא אכלנו שם, וכל מה שיש שם זה מארזי שתיה וחפצים שאינם חמץ?
4. האם אני צריך לשרוף חמץ כמעשה סמלי לפני החג, או שמא מכיוון שזה בית הורי אני פטור מכך?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית אני מתפעל מתעצומות הנפש שלך לנהל חיים יהודיים מלאים בבית ההורים.

  1. החמץ שבבית אינו שלך אלא של ההורים, כך שחוץ מהחדר שלך בעצם אין עליך כל חובה לנקות כלום. אלא שהבעיה היא, שבשלחן ערוך בסי' תמ כתב שכאשר יש חמץ בבית שאתה רשאי לאוכלו, אפילו הוא של גוי ואין לך אחריות עליו, חובה לעשות לו מחיצה כדי שלא יבוא לאוכלו. זה כמובן לא אפשרי במצבך, שהרי הבית פעיל. העצה היחידה שאני יכול לומר לך, ובהתייעצות עם רבה של רמות א' הרב ישראל גואלמן, שהוריך יאסרו עליך לאכול מהחמץ שלהם בפסח! באופן זה אין לך כל בעיה להיות בבית.
  2. אם אתה לא משגיח על הספרים מחמץ במשך השנה, כדאי לנער מעט, החזון אשי כידוע החמיר בכך מאוד. ספרים שממש אתה משתמש בשעת האוכל תכלול במכירת חמץ.
  3. המחסן אינו חייב בדיקה כיון שלא מכניסים שם חמץ, והוא גם לא שלך.
  4. זו שאלה ידועה שדן בה המנחת חינוך בהרחבה, האם מצות ביעור החמץ היא מצוה חיובית כלומר כל אדם מצווה לשרוף חמץ, או מצוה קיומית, שאם יש לו יבער ואם אין, עוד יותר טוב. לכן נהגולהשאיר כזית חמץ לשריפה.

חג שמח!

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. בס"ד
    יש לפקפק בעצה זו, שהואיל ואינם אוסרים אלא לבקשתו, קרוב לודאי שאינם מקפידין אם ירצה לאכול ואינו גזל כלל, אדרבה שמחים בזה, וממילא לא בדיל
    ויש עצה טובה יותר ע"פ הש"ס, שידור הוא הנאה מחמצם, ומסתבר שדינו כדין חמץ של הקדש שמבואר בש"ס דלא בעי מחיצה, משום דבדיל

    [ואפי' לפי דעת הש"ך יו"ד פט בשם הרא"ש נדרים מ"א שמודר הנאה לא בדיל, שאני התם שאוכל עמו על השלחן ממש, דאל"כ יקשה על הרא"ש מגמ' הנ"ל, מאי שנא קונם מנדר, ולומר ששם הקדש של חבירו דווקא אבל הקדשו שאני, זה לא משמע מסתימת הפוס', ופשוט, איך שלא יהיה עצה זו מובחרת יותר לע"ד]