עיקר וטפל בברכות / נטעי אדעתא דהכי / גרם מלאכה בשבת

שלום לרבנים וישר כוח 1 רציתי לדעת למה לא לברך על המיץ שנישאר ממרק פירות אם בגלל שזה טפל מה זה שייך הרי טפל שיך אם יש עיקר ופו אכלתי תפירות? 2אם שתלו שומשום במיוחד לטחינה האם מברכים על זה האדמה? 3 מה הדין להפסקת חשמל בבית האם מותר לפני שידלק להדיליק תתקע ואז שיחזור החשמל יהיה לנו אור בבית מסוים? תודה מראש!

תשובה:

שלום רב

  1. כיון שעיקר אכילתו כאן היו הפירות זה נחשב כטפל לעיקר האכילה, ראה משנה ברורה בסי' קסח ס"ק מו.
  2. לכאורה זה תלוי בטעמים השונים שהביא המשנה ברורה בסי' רח ס"ק לג לגבי פת אורז, ולמעשה כיון שגם מערבים את זה במים ועוד דברים נראה שיש לברך שהכל.
  3. אסור לעשות זאת כיון שהוא גרם מלאכה, כמו כן לדעת החזון איש יש לחשוש שהוא בגדר בונה ממש, כיון שמעמיד הכלי על תכונתו שיוכל לפעול מיד ברגע שיתחבר החשמל.