האם מותר לקרוא את הפתקים המונחים בכותל המערבי

שלום כבוד הרב.
האם מותר להציץ בפתקים של אחרים ששמו אותם בקיר בכותל המערבי?
אם כן, על איזה איסור עוברים?

תשובה:

שלום רב,

יש הרי איסור חדר"ג לקרוא מכתב הממוען למישהו אחר. אבל אני לא יודע אם זה שייך למקרה זה.

ראיתי בספר סבו ציון של הגאון הרב אביגדור נבנצל רבה של העיר העתיקה עמוד כ' שנשאל בשאלה זו והשיב: "איני יודע אם בדואר להקב"ה יש חדר"ג אבל זה לא הגון לעשות כך. ומספרים מעשה ביהודי ששלח מכתב בדואר ובו ביקש מהקב"ה שהוא נצרך בדחיפות למאתיים רובל ובדואר החליטו לשלוח את
המכתב להברון רוטשילד הלה ריחם על היהודי ושלח לכתובתו מאה רובל לאחר שבוע מקבל רוטשילד מכתב נוסף ובו כתוב רבש"ע תודה ששלחת לי מאה רובל עוד פעם אל תשלח דרך רוטשילד הוא גנב חצי מהסכום".

אולי נוסיף, שהכלל שלא לקרוא מכתב של מישהו אחר אינו תקף במקרה שהוא זרק את המכתב (כך כתוב בשו"ת מהר"ם מינץ סי' קב שאין בזה חדר"ג). והסיבה נראה שאם הוא זרק את המכתב כנראה אין לו ענין שאחרים לא יסתכלו בו. כלומר, זוהי הסיבה של החרם – משום שהוא מן הסתם אינו מסכים שיסתכלו בו. ואם כך, מן הסתם גם בפתקים שאנשים מניחים בכותל ובו הם מתנים את צרותיהם וכותבים דברים אישיים ממש, מן הסתם ודאי מקפידים שאחרים לא יקראו בזה. אלא שאם אין אפשרות לדעת מי כתב את הפתק מן הסתם אין קפידא.