הסכם יששכר וזבולון מגרע משכר היששכר?

שאלה:

שלום וברכה אני אברך כולל חצי יום בכולל בו אני לומד משלמים 1500 המלגה מורכבת מכמה תנאים כך שיוצא שבחופשת ביו הזמנים לא מקבלים מלגה מלאה כי לא מתקיימים כל התנאים וזה יורד מה גם שהמלגה המדוברת משולמת ב 10 לחודש לועזי כך שיוצא שמפסידים זה לא משנה כי כך היה תמיד עכשיו קורה שינוי משמעותי בתנאים לרעת האברכים 1.זמני ההגעה לכולל ירדו משמעותית מה שיקשה מאוד 2.התורם דורש לחתום איתו תנאי יששכר וזבולון ללא שינוי לטובה לקראתנו וזה תנאי הכרחי להמשך הלמידה בכולל לאברכים הוא עושה שם תנאי על דעת האור החיים אנני יודע בדיוק מה מפורש שם הים לחתום על דבר כזה או לא תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה ידידי

האור החיים הק' זה לטובתך, זה אומר שבכל מקרה לא יגרע חלקך מחמת שכרו של הזבולון.

השאלה מי מסביר לו שזה באמת לא סכום מספיק בשביל להיות זבולון…

מקורות:

האור החיים (פרשת כי תשא) בפסוק זה יתנו כל העובר על הפקודים מחצית השקל בשקל הקודש, כתב, שיששכר וזבולון, וכן שמעון אחי עזריה, וכן שאר נדיבי עמינו אשר יחצון כספם לעמלי תורה, כי בצל החכמה בצל הכסף, (וכמאמרם בפסחים (נג ב) א"ר יוחנן כל המטיל מלאי לכיס תלמידי חכמים זוכה ויושב בישיבה של מעלה, שנאמר כי בצל החכמה בצל הכסף. וכן מדרש חז"ל בויקרא רבה פרשה כה. ע"ש). זה יתנו מחצית השקל "בשקל הקודש", כמאמר חז"ל (בכורות ה א) מנה של קודש כפול היה ממנה של חול, ושקל הקודש כפול מהשקל של חול, כדי להודיע שהמחזיק בתלמיד חכם יטול בעד מחצית כספו, שכרו משלם, וגם לא ינוכה כלל ממחצית החלק של העוסק בתורה, שאם כן נמצא שכל אחד מהם יטול מחצית השכר בלבד, ולא כן הוא, כי שקל הקודש כפול היה, וביד כל אחד נשאר שקל שלם. ע"כ.

ראה שו"ת יביע אומר ח"ז יו"ד סי' יז.