האם מותר לעשות עסק עם גוי שיגרום לו לעבוד עבודה זרה

שלום הרב,
האם מותר לי לסגור עסקה עם גוי העובד פסלים ואלילים שמפרש לך שאם העסקה תסגר הוא יקריב מנחה לפסלו?
אם אפשר מקורות, תודה.

תשובה:

שלום רב,

הגמרא בסנהדרין סג,ב אומרת: "אמר אבוה דשמואל: אסור לאדם שיעשה שותפות עם הנכרי, שמא יתחייב לו שבועה, ונשבע בעבודה זרה שלו, והתורה אמרה לא ישמע על פיך". כלומר, אפילו שהוא עצמו אינו מזכיר שם עבודת כוכבים אסור, וזאת משום שלא ישמע על פיך. אולם יתכן שאין זה רק אם היהודי שומע את הגוי מזכיר את שם עבודה זרה אסור. אבל אם הוא רק גורם לגוי להזכיר שם ע"ז בעצמו אין בכך איסור. אולם מצד אחר יכול להיות בעיה. משום שמובא במשנה בע"ז יג,ב שאסור למכור לגוי כמה דברים שסביר להניח שהוא יעבוד איתם ע"ז. וכך נפסק ברמב"ם (פ"ט מע"ז) ובשו"ע. אם כן, לכאורה אסור לגרום לך שהגוי יעבוד עבודה זרה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. בס"ד
    יש להעיר מס' הערות
    מה שצידדתם אולי אין החשש רק אם היהודי שומע את הגוי מזכיר את שם עבודה זרה אסור –
    הגמ' (שם) מגדירה את האיסור ש"לא יגרום לאחרים שידרו בשמו ושיקיימו בשמו", ולא משמע שתלוי בשמיעת אוזנו אלא בגרמתו לאחרים להכיר בע"ז. אבל כך היה לכם לומר, שלא חששו אלא שמא יתחייב לישראל שבועה והוא עצמו ישביענו ביראתו 'בידיים', משא"כ כאן שעושה מאליו
    (ומחשש זה גופה אין לחוש כאן כיון שאינן שותפין, ולא חששו במוכר בלבד)
    והחשש השני מהמשנה אלו דברים אסורים למכור לגוים, אינה ראיה ברורה, כיון ששם מדובר שמוכר את גוף הדבר הקרב בעצמו
    אבל א"צ לזה, שחז"ל אסרו ג' ימים לפני אידיהן מקח וממכר, להלוות וללוות כו' שמא ילך ויודה (ובזה גם לר"ת, כמ"ש מהרש"א ריש ע"ז, למצויין בסוגיא), ומסתבר ודאי היכא שאומר בפיו שילך ויודה שאסור אע"ג דלאו ימי אידיהן