אופן קיום המצוות – למה? או כיצד?

למה אסור לאכול אחרי השקיעה של יום שישי בשונה מהשקיעות בשאר ימות השבוע?
למה מלים דווקא בגיל שמונה ימים ולא בגיל עשרים ואחת יום?
למה גיל מצווה הינו גיל שלוש עשרה ולא חמש עשרה?
למה טובלים במקווה? ומדוע דווקא שבעה פעמים?
תודה רבה אשמח למקורות

תשובה:

שלום רב,

באופן כללי אני חושב שניתן לומר על השאלות שאתה מציג כאן, שלא הגעת לכתובת הנכונה… התורה נותנת לנו תרי"ג מצוות. אותם אנו מחוייבים לקיים. וללמוד היטב כיצד לקיים אותם, ולא למה הם ניתנו כך או כך.

  1. הסיבה היא כי ביום שישי לאחר השקיעה חייבים כבר בקידוש ולכן אסור לטעום כלום לפני קידוש.
  2. הסיבה היא כי כך רצה הקב"ה, וכך הוא אמר לאברהם למול את יצחק בנו ביום השמיני. מדוע דווקא בשמיני ולא ביום אחר, כמובן שאיני יודע.
  3. כנ"ל לגבי שאלה זו. גיל הבר מצווה נקבע לפי שנות הגדלות של הילד. באופן טבעי זה בגיל שלוש עשרה. (מעיקר הדין הכל נקבע לפי הבגרות הפיזי שלו. – הבאת סימנים. אלא שאם הוא הביא סימנים לפני גיל 13 אנו אומרים שאין זה סימנים אלא שומא. ובכל אופן זו סוגיה רחבה שראויה לדון בהזדמנות אחרת.
  4. הטבילה במקווה שאני מבין שכוונתך לטבילת גברים. המקור הוא תקנת עזרא מה שנקרא "טבילת עזרא" (ראה בבא קמא פב,ב) שתיקן טבילה לבעלי קרי. אלא שיש שהקפידו על טבילה זו גם לשם הוספת קדושה.